Hipospadias Ameliyatı İle İlgili Merak Edilen Sorular

Merhaba,

Özgür 'ün doğuştan Hipospadias lı doğduğunu ve ameliyat sürecini daha önce blogda anlatmıştım. Bu konu hakkında her anne-baba gibi bende ilk önce ameliyat hakkında bilgi edinmek için internetten araştırmalar yapmıştım ancak bu olayı başından geçirmiş ve bunu anlatmış herhangi bir yazı bulamamıştım. Ameliyat süreci bittikten sonra benim gibi düşüncelerle dolu anne-babaların yüreklerine su serpmek adına bu konu hakkında hemen bir yazı yazmaya karar vermiş ve yazmıştım.

Hipospadias hakkında İnstagram(@ozgur_anne) hesabımdan beni bulup soru soran birçok anne baba oldu. Kimi Kars'dan, kimi Ankara'dan, kimi İstanbul'dan... Bunun üzerine bana sorulan sorulardan oluşan bir yazı yazmak istedim ki anında bu bilgilere ulaşabilsinler istedim.



1) Hipospadias Ameliyatı için hangi doktora başvurdunuz?

Biz Özgür ün durumunu öğrendikten sonra bir kaç Cerrah ile görüştük. Ancak bu ameliyatı hem Çocuk Cerrahı olup hemde Çocuk Üroloğu olan bir doktorun yapması gerektiği cevaplarını aldık. Çoğu doktordan aynı isim önerisini alınca bizde o doktoru tercih ettik. Doktorumuz
  İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Hastanesi nde görev alan  Prof. Dr. Haluk Emir.

2) Çocuğunuz kaç aylıkken ameliyat oldu?

Bizim doktorumuz 6 ve 12 ay içerisinde herhangi bir zamanda ameliyat olmamız gerektiğini söyledi. 12. ayı geçirmememiz gerektiğini üstüne basa basa söyledi. Biz Özgür 8.ayına girdiğinde ameliyat tarihi aldık ve 8 aylıkken Haluk hoca ameliyatı gerçekleştirdi.

3) Ameliyat öncesinde hastanede neler yaşadınız?

Ameliyat öncesinde sabaha karşı emzirmeyi kesmemi istemişlerdi. Beni en çok korkutan olay ise devlet hastanesinde olduğumuzdan ameliyat saatinin belli olmayışı ve bu sebeple aç bir bebekle ne kadar süre bekleyeceğimi bilmememdi. Bebeğimi nasıl oyalarım ederim diye çok düşünmüştüm o gece. Yanıma Özgür ü sürekli koynumda taşımamı sağlayan sling imi (bebek taşıma şalı) aldım, sevdiği oyuncakları, hiç bir zaman kabul etmese de yalancı emziğini aldım. Hastaneye vardığımızda odasına yerleştik ve kan tahlilleri yapıldı. Küçücük ponçik ellerinden damar yolu açılarak serum takıldı. Serumu taktıklarında serum takılan eline çorap geçirebilirsiniz yanlışlıkla elini oynatırken damar yoluna zarar vermemesi açısından. Biz sabah 8 den öğlen 14 e kadar Özgür ü ağlatmadan eğlendirmeyi başardık. Saat 14 de ameliyata alınacağını söylediler. Hasta bakıcı ile ameliyathane kapısının oradaki hazırlanma odasında Özgür ü soyup ameliyat kıyafetini giydirmemi istediler. Giydirdikten sonra Özgür e damar yolundan bir iğne vurdular ve hasta bakıcı sıkı tutun çünkü hafif sakinleştirici verdik dedi. Orada anladım ki artık Özgür beni duymuyordu. Orada hastabakıcıya ameliyathane kapısında Özgür ü teslim ettim.

4) Ameliyat sonrasında neler yaşadınız?

Ameliyat 2 saat sürdü. Ameliyathane kapısında 'Özgür ün annesi' sesini duymayı hiç bu kadar heyecanla ve çaresizlikle beklememiştim. Kapı açılıp o sesi duyduğumda beni ameliyathanenin ayılma odasına sokacaklarını bunun için giyinmem gereken kıyafetleri gösterip odada beklediklerini söylediler. Bir çırpıda giyinirken Özgür ün ağlama sesini duydum. Hemen odaya girdim ve onu kucağıma verdiler ve emzirmemi söylediler. Yavrum kucağıma geldiği anda suspus kesilip orada yarım saat boyunca onu emzirmemi sağladıktan sonra her şeyin çok güzel geçtiğini yapılacakları söyleyeceklerini söyleyip bizi odaya aldılar. 3 gün hastanede kaldık. 3 gün boyunca hiç ağrı sızı yaşamadık. Bu süreci biz çok rahat atlattık. Ameliyat sonrasında bebeğiniz sonda takılı şekilde çıkacak. Bu sonda Özgür de 3 gün hastane 7 günde evde olmak üzere toplamda 10 gün kaldı. Sonda takılı olduğundan dolayı çift bez bağlama yapılıyor. Bu yüzden bez stoğu yapıp gitmeniz iyi olur. Bezi nasıl yapacağınızı hasta bakıcılar gösteriyor.

5) Evde bu süreci nasıl atlattınız?

 Doktorumuz evde yapmamız gerekenleri ve ilaçlarını  yazdıktan sonra hastaneden çıkışımız verildi. Eve gidince her şey daha kolaylaşıyor. Bebeğiniz daha rahat hissettiğinden bu süreci biraz daha rahat geçirebiliyorsunuz. 7 gün boyunca çift bez bağlamaya devam ettik. 7 gün sonunda sondası çıkarıldı. Ve normal hayatımıza devam ettik.

6) Kontrol sürelerinde herhangi bir aksilik yaşadınız mı? 

Özgür ameliyat olalı Mart ayında 2 sene olacak. 2 sene içinde 6 ayda bir kontrole gidiyor. Kontrollerde idrar deliğinin açıklığı kontrol edilmekte. Şimdilik ilk senesinde bir sıkıntısı çıkmadı. Herhangi bir Fistül oluşumu olmadı. Mart ayında ki kontrolü de iyi geçmesi ve her şeyin yolunda olmasını diliyorum.

Dilerim bu ameliyatı olacak tüm yavrularımız tek ameliyat ile bu süreci atlatırlar. Sizlere tavsiyem bu rahatsızlığı öğrendiğiniz anda bu konuda ihtisas yapmış güvenilir ellerde bu ameliyatı yaptırmanız. Bazı anneler doktorlarının 2 yaşı beklemeleri gerektiğini söylediklerinden dolayı 2 yaşında bu ameliyatı yaptırıyorlar. Lütfen tek doktor ile kalmayın. Bu ameliyat 6 ay ile 12 ay arasında yapılmakta.  Geç kalmamanız hem bebeğiniz için hemde sizin için önemli. Bu arada bu süreçte çocuğunuzu sünnet ettirmemenizde çok önemli.

Şimdiden çok geçmiş olsun dileklerimi iletiyorum sizlere.
Başka sorularınız olursa;
İnstagram da @ozgur_anne den özel mesaj atabilirsiniz.
Facebook da Ozguranne sayfasından bana ulaşabilirsiniz.

Sevgiler..

Yorumlar

  1. Merhabalar, biz Haluk hocaya ulaşamadık acaba nasıl iletişim kurabiliriz kendisi ile ?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba 2020 de yazmışsınız acaba bulabildiniz mi Haluk hocayı?

      Sil

Yorum Gönder

Bu blogdaki popüler yayınlar

İkea Beşiği Montessori Yatağa Nasıl Çevirdim :)

Hipospadias Ameliyatı Süreci

Bebeğinizle Bisiklet Sürmek Pekala Mümkün